The Plan

Renovations

The original house is a century home built in 1913 with no insulation.  The exterior walls will be opened up and insulated.  New electrical and plumbing will replace outdated systems. A new energy efficient furnace with air conditioning will be added to provide heating and cooling to the original house and the addition.

video_chriswhiteIn the original house the main floor plan will be reconfigured.  The original dining room will become the kitchen which will be open to the new dining room, formerly the living room. The old small kitchen, in the back corner of the house will become the laundry room. The main floor bathroom will be enlarged to make it accessible.

The second floor with it’s original four bedrooms and one bathroom has been redesigned to create two bed sitting rooms with private bathrooms.  The second floor bathrooms will both have walk in bathtubs. Bed sitting room #6 has a balcony. Accessibility to the second floor from the first is made possible with a chair lift.

The bright loft with it’s two dormer windows and two skylights has been updated by the home’s previous owner. A three piece bathroom will be added to provide for guests.

Energy efficient appliances will be added.

Access to the new addition will be from the original house’s present living room.

A ramp will be added to the veranda at the front of the house to allow for easy access for walkers and wheelchairs if required in the future.

Mayor Chris White has been a strong supporter of the Oak Hill co-housing project since the first time that he was invited to Janette’s home to hear about the plans.  Following the meeting with the mayor we presented our project to the Guelph Eramosa township planning committee and we were granted the go ahead as a single family detached home. Click on the video to hear Mayor Chris White’s comments about Oak Hill Co-living.

Construction

video_builderAfter meeting with many builders in the area we decided that Sutcliffe Homes should renovate and build Oak Hill. Doug Hutcheson and Ryan Franks of Sutcliffe Homes met with us at Janette’s house to discuss our plans and were both very interested in the co-housing concept. When you listen to Doug on the information video segment you will understand why he was our choice for a builder.

The design of the addition is tied into the look of the original house by the addition of dormer windows, similar to the windows in the original loft.

The new 1826 sq ft addition will provide a new common living room and four private bed sitting rooms with accessible bathrooms. Each bathroom in the new addition will have accessible roll in showers. From the new common living room there will be access to the front veranda and deck at the back of the house through a patio door. A hallway connects the common living room and original house to the bed sitting rooms and exit at the west end near the parking area. A stairway from the common living room provides access to the lower recreation room and storage area.

Leaf_60
Advertisements